Op het nieuws hoor je dat woningeigenaren beter kunnen wachten met het verduurzamen van hun woning omdat nog niet duidelijk is welke energievoorziening er in welke wijk komt. Gemeenten onderzoeken dat nu. Uiterlijk in 2021 moet duidelijk zijn wat de belangrijkste energievoorziening in elke woonwijk wordt. Ondanks die onzekerheid kun je nu toch toch nu al allerlei maatregelen nemen waarmee je woning zowel comfortabeler wordt als energiezuiniger. Maatregelen waar je later ook geen spijt van hoeft te krijgen. Dak, gevel en vloerisolatie verhogen het wooncomfort en verminderen het energieverbruik. Of dat in de toekomst nou gas, elektra of een warmtenet wordt, isoleren levert altijd voordeel op. Dat geldt ook voor het terugwinnen van warmte uit ventilatie. Naast isoleren levert ook het opwekken van je eigen stroom met zonnepanelen op termijn voordeel op.

Stapsgewijs

Daarbij is het goed om op een aantal zaken te letten. Ten eerste is het ideaal als je bij het verduurzamen van je huis werkt vanuit een bepaalde visie, bijvoorbeeld het einddoel nul-op-de-meter. Vervolgens werk je daar stap voor stap naar toe, te beginnen met de stappen die het meeste opleveren.
Ten tweede is het belangrijk om de juiste manier van isoleren toe te passen. Dit is vooral van belang bij het isoleren van houtconstructies zoals daken. Verkeerd isoleren kan leiden tot het ontstaan van houtrot in de dakconstructie.
Tenslotte is het belangrijk om tegelijk met het isoleren en kierdichting ook de ventilatie te verduurzamen, zodat ook het binnenklimaat optimaal wordt.

033Energieloket kan je op een aantal manieren helpen:

  • met de Quickscan kom je er snel achter welke maatregelen gunstig zijn voor jouw woning
  • onze adviseur kan je op weg helpen met een gratis oriënterend gesprek
  • heb je al besloten om je woning nul-op-de-meter te maken, overweeg dan een NOM-advies

Kijk ook eens op de pagina’s over financiering en subsidie.