Foto: Il Peperoncino

Koelen en ventileren wordt naar onze inschatting een grotere uitdaging dan het verwarmen van het pand omdat wij veel warmtebronnen hebben i.v.m. de horeca functie.

April 2016
De open haard wordt een gashaard, wordt ook op verdieping gestookt.
Bestaande kelderruimtes worden vergroot o.a. t.b.v. installaties.

Oktober 2016
Het benutten van grachtenwater voor de verwarming of koeling van het pand is volgens Barry Scholten (IF Technology) te complex voor dit pand. Hij heeft in Vathorst bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis een systeem aangelegd dat gebruikt maakt van het grachtenwater als verwarming/koeling.  Zo’n bron voor een warmtepomp heb je in het pand in de Krommestraat waarschijnlijk helemaal niet nodig. Je hebt warmte genoeg door sfeerkachels, de keuken en de bezoekers. Sluit de sfeerkachels waterzijdig aan en je bent klaar met je warmteconcept.

Een voorwaarde om te kunnen bepalen of grachtenwater geschikt is voor het voeden van een warmtepomp is het voorhanden zijn van meetgegevens over de watertemperatuur en stromingssnelheid (m³/h). In Amersfoort meet het waterschap Vallei en Veluwe alleen de stromingssnelheid op twee punten in de binnenstad: Wat bij Monnikenbosch erin gaat en wat bij het Koppelpoort eruit gaat. Er zijn dus ook te weinig gegevens voorhanden.

 November 2016
De aanwezigheid van een professionele open keuken en twee sfeerkachels zal in grote mate het installatieconcept voor wat betreft de verwarming domineren. Bij het keukenontwerp is een doorbraak dat voor 80% op inductie gekookt zal gaan worden – er zijn alleen twee gaspitten als ‘backup’.

Verder wordt er 25% extra geïnvesteerd in energiezuinige keukenapparatuur. Dat zal zich op termijn wel terugbetalen:

  • Koeltafels hebben een groen label
  • Vaatwasser wint warmte uit stoom terug in het apparaat zelf.
  • De restwarmte van de pizzaoven en de wasemkap wordt gebundeld afgevoerd t.b.v. het opslaan/hergebruiken van de warmte. Hoe is nog niet duidelijk.

Er komt een hout gestookte pizzaoven. Naar verwachting zal deze de hele dag aan staan en daarmee tijdens openingstijden voor een groot deel de warmtevraag invullen. Wat voor soort sfeerkachels op de begane grond en de verdieping worden geplaatst is nog niet zeker. Willen wij stoken met hernieuwbare grondstoffen, dan is een pelletkachel een mogelijke oplossing. Dan zouden wij afvalhout van Van de Burgt&Strooij tot pellets kunnen persen en gebruiken om de kachels te voeden.

Februar 2017
Om roet en fijnstof uit de rookgassen van de pizzaoven af te vangen komt er een rookgaswasser.