Januari 2016

 

Interieurontwerp staat natuurlijk niet los, maar is geïnspireerd door de geschiedenis van het pand en is onderdeel van het energieconcept. Doordat de steegmuur bij voorbeeld maar minimaal geïsoleerd kan worden zou je met meubelen of ander interieur kunnen proberen een deel van de kou buiten te houden of lokaal te verwarmen naar mate van behoefte.

Bij het keukenontwerp wordt bij voorbeeld ook gekeken naar energiezuinige apparatuur en welke vormen van energieopslag of gebruik van restwarmte mogelijk zijn.

 

Andersom bepaalt de geschiedenis en de nieuwe functie ook al een deel van het energieconcept:

De oorspronkelijk in het pand aanwezige open haarden worden hersteld (middels een energiezuinige variant) en in de keuken komt een hout gestokte oven en een gasfornuis. Het lukt dus bij voorbaat niet om het monument gasloos te ontwikkelen.

De keuken loopt door tot in de serre.

Flip sluit niet uit om het afvalhout van de werkplaats te gebruiken als ‘verwarming’ voor het pand. Ook het persen van pellets is het onderzoeken waard vindt hij.

April 2016

Oude traploop naar tuinkamer, kelder en tussenvloer wordt weer hersteld. Beide entrees gaan weer gebruikt worden.

Alle binnenmuren zijn eruit gehaald.

Juni 2016

Gewelfkelder met gemetselde ronde trap: Gewelf is te mooi om koelcel in te hakken. Het interieurontwerp wordt hierop aangepast.

Juli 2016

Door de vondst van de nieuwe kelder die niet gebruikt gaat worden als koelcel en techniekruimte moet er een nieuwe kelder voor deze functies komen: Onder keuken komt afzinkkelder voor techniek en koeling. Voor kelderbak moet vergunning worden aangevraagd.