Het interieurontwerp staat natuurlijk niet los, maar is geïnspireerd door de geschiedenis van het pand en is onderdeel van het energieconcept.

Januari 2016
Doordat de steegmuur bij voorbeeld niet geïsoleerd kan worden, omdat hier de stenen vanwege hun monumentale waarde in het zicht gehouden moeten worden, zou je met meubelen of ander interieur kunnen proberen een deel van de kou buiten te houden of lokaal te verwarmen naar mate van behoefte.

Bij het keukenontwerp wordt bij voorbeeld ook gekeken naar energiezuinige apparatuur en welke vormen van energieopslag of gebruik van restwarmte mogelijk zijn.

Andersom bepaalt de geschiedenis en de nieuwe functie ook al een deel van het energieconcept:

De oorspronkelijk in het pand aanwezige open haarden worden hersteld (middels een energiezuinige en verantwoorde variant) en in de keuken komt een hout gestokte oven en een gasfornuis. Het lukt dus bij voorbaat niet om het monument gasvrij te ontwikkelen.

De keuken loopt door tot in de serre.

Flip sluit niet uit om het afvalhout van de werkplaats te gebruiken als ‘verwarming’ voor het pand. Ook het persen van pellets is het onderzoeken waard vindt hij – zo maak je je eigen biomassa.

April 2016
Oude traploop naar tuinkamer, kelder en tussenvloer wordt weer hersteld. Beide entrees gaan weer gebruikt worden.
Alle binnenmuren zijn eruit gehaald.

Juni 2016
Gewelfkelder met gemetselde ronde trap: Gewelf is te mooi om koelcel in te hakken. Het interieurontwerp wordt hierop aangepast.

Juli 2016
Door de vondst van de nieuwe kelder die niet gebruikt gaat worden als koelcel en techniekruimte moet er een nieuwe kelder voor deze functies komen: Onder keuken komt afzinkkelder voor techniek en koeling. Voor kelderbak moet vergunning worden aangevraagd.

November 2016
De keuken wordt toch op inductie gekookt. Twee gaspitten zijn er alleen als backup.

interieur2