Als woningeigenaar kunt u energiebesparende verbeteringen aan de woning financieren met eigen geld, een hypotheek of een lening. Energie besparen door bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas of zonnepanelen, zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en mogelijk een hogere waarde van uw huis. Zo verdient u de kosten voor maatregelen geheel of deels terug.

Lenen soms voordeliger
Geld lenen is soms voordeliger dan eigen geld gebruiken. Dat komt door belastingaftrek van rente, en doordat geïnvesteerd eigen geld als het ware verankerd raakt in de woning. Wat in uw situatie verstandiger is, hangt af van de kosten en rente van de lening, inkomen en vermogen. Een financieel adviseur kan u verder helpen.

Hogere hypotheek mogelijk bij een energiezuinig huis
Op grond van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen is het bedrag dat men voor een woning mag lenen, beperkt. Voor energiebesparende maatregelen of de aankoop van een energiezuinige woning mag je echter een extra bedrag lenen. De energierekening is immers lager, waardoor de woonlasten lager zijn.

Informeer naar gevolgen op lange termijn
Doordat de overheid de heffingskorting voor groen sparen en beleggen sinds 2011 afbouwt, worden groene hypotheken minder aantrekkelijk. Ook zal het daardoor moeilijker worden een groene hypotheek te vinden. AgentschapNL, een uitvoeringsorgaan van het Ministerie van Economische zaken, raadt daarom aan om eerst de mogelijkheden tot groenfinanciering uit te werken, voordat een groenverklaring wordt aangevraagd.

Alle lokale regelingen op een rij

Woningeigenaren in de gemeente Amersfoort kunnen een duurzaamheidslening afsluiten. U kunt hiermee energiebesparende maatregelen in uw eigen woning financieren, zoals isolatiemaatregelen en een nieuwe CV ketel. De lening is ook bestemd voor duurzame technieken zoals een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen. Met duurzame energietoepassingen en energiebesparende maatregelen kunt u uw energierekening verlagen. Hiervoor zijn wel eerst investeringen nodig. Een aantrekkelijke lening is dan een interessante optie. Deze regeling is in combinatie met andere regelingen aan te vragen.

Bedrag:

  • U kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 7.000 lenen.
  • Het rentepercentage is 2%.
  • De looptijd van de lening is maximaal 10 jaar.
  • U kunt tussentijds boetevrij aflossen.

Voorwaarden:

  • De WOZ-waarde van uw woning mag niet hoger zijn dan € 250.000.
  • Voor een aantal maatregelen geldt dat het energielabel van uw woning met minimaal twee stappen moet verbeteren.
  • Voor de overige voorwaarden en de meest actuele informatie gaat u naar de website van de gemeente Amersfoort onder ‘lees meer’.