Foto: Het dak wordt aan de buitenkant geïsoleerd.

Januari 2015
Bouwvergunning voor het dak is binnen.

Maart 2016
Gesprekken vinden plaats met vertegenwoordigers van hoogwaardige isolatiematerialen, zoals vacuüm isolatie en aerogel.

April 2016
Het dak wordt binnenkort afgedekt. Pannen zijn Oud Hollands lang model. Streven is om in ieder geval de voorkant van het pand weer met lange pannen (Amersfoorters) te dekken.

De gootdetails moeten nog uitgewerkt worden voor monumentenzorg.

Juni 2016
De positie van de muurplaat en sporen liggen vast. Omdat de zijmuur aan het steegje zo bol staat is de muurplaat gebruikt om de muur op zijn plaats te houden – eigenlijk is dat constructief normaal andersom.

November 2016
Wij hebben definitief 90mm over om op het dakbeschot te isoleren. Voor de dakisolatie is uiteindelijk gekozen voor 80mm kooltherm TP10 PIR hardschuim isolatieplaat (Rd waarde=3,45m²K/W). De K7 heeft een iets betere isolatiewaarde maar was alleen vanaf min. 1000m² beschikbaar en de TP10 90mm. De 1 cm die wij nog over hadden om te isoleren wordt ingevuld met glasvezel vlies – deze heeft vooral een zeer hoge thermische reflectie van 95% en is daarbij wel dampopen.

80mm kooltherm + 10mm stilstaande lucht + 10mm glasvezelisolatie = Rc > 5,0 m²K/W

Bluedec is een op nanogel gebaseerde isolatiemat – soms ook ‘spaceloft’ genoemd. Met €40/m²/cm dikte wordt het dan 3x zo duur dan Kooltherm. Tevens zijn er meer handelingen nodig waardoor ook het aanbrengen van het materiaal duurder is dan een PIR-plaat. Wij gebruiken Bluedec alleen voor de zijkant en het platte dak van de dakkapellen: 30mm = Rc = 3,0 m²K/W inclusief binnen en buitenafwerking. Middels het toepassen van een thermishield verf zou je deze waarde op 4,0 m²K/W kunnen brengen.

dak3