Vier Amersfoortse organisaties pleiten voor een proef om een bestaande woonwijk aardgasvrij te maken. Ook zouden nieuwbouwhuizen niet meer moeten worden aangesloten op het gasnetwerk.

Duurzaam Soesterkwartier, Duurzaam Nieuwland, Duurzaam Amersfoort-Zuid en ‘Amersfoort geeft energie’ hebben samen de ambitie de proef op te zetten. Dit stellen ze in een brief aan de gemeente.

Ze streven ernaar Amersfoort in 2030 CO2-neutraal te krijgen. Als de gemeenteraad instemt, zal onderzocht worden welke wijk in aanmerking kan komen.

Zonnepanelen
De bestaande gasleidingen worden dan afgekoppeld en energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Peter Rook, initiatiefnemer van Duurzaam Nieuwland, wijst ook op de mogelijkheid van een warmtepomp bij woningen. ,,Deze gebruikt minder energie, maar genereert dezelfde warmte.” Het ombouwen hoeft ook niet lang te duren. ,,In Nieuwland is een huis in drie dagen aangepast.”

Het is wel een investering, weet Rook. ,,Een warmtepomp kost ongeveer 4.000 euro, terwijl een gasketel zo’n 1.000 euro kost.”

Wel is de investering binnen tien jaar terug te verdienen. Rook: ,,Door de goedkopere energierekening is de pomp uiteindelijk af te schrijven.”

In tegenstelling tot veel gemeenten is Amersfoort nog niet bezig met ‘Green Deal’. Dit is onderdeel van de Energieagenda van de overheid om een CO2-arme samenleving te realiseren in 2050. In Utrecht zitten bijvoorbeeld al meer dan 30.000 huizen en een groot aantal bedrijven niet op het aardgasnet. De woningen gebruiken stadsverwarming voor het stoken van het huis en het verwarmen van water.

Rook staat open voor een gasvrij Nieuwland. Een onderzoek zal moeten uitwijzen welke van de wijken hiervoor geschikt is.

Nieuwbouw
Naast een aardgasloze wijk, pleiten de organisaties ook voor duurzame nieuwbouw.

De vier organisaties hopen dat de gemeente de nieuwe huizen meteen voorziet van duurzame alternatieven. Plekken waar dit volgens de initiatiefnemers zou kunnen zijn de Lichtenberg, het Hogekwartier, het Eemplein en Vathorst.

Bron: AD 26-04-2017