Gas niet langer vanzelfsprekend
Veel nieuwbouwwoningen worden nu al opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel. Negentig gemeenten en andere partijen, waaronder netbeheerder Stedin en Stroomversnelling willen dat bestaande woningen gasvrij worden. Dat is volgens hen nodig om aan de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Samen hebben ze een manifest ondertekend, dat vanmorgen werd gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop.

Energieneutraal
Een flat uit de jaren ’60 in Utrecht Overvecht is momenteel proefproject. Het gebouw zou eigenlijk gesloopt worden, maar krijgt nu een duurzaam tweede leven. Door onder meer driedubbele ramen, isolatie op het dak, zonnepanelen en aardwarmte is het de bedoeling dat de flat op zijn minst net zo veel energie opwekt als de bewoners nodig hebben.

“In Utrecht gebruikt zo’n driekwart van de inwoners nog gas. Ons streven is om energieneutraal te zijn in 2030”, zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. “Van dit type woning zijn er zesduizend in onze stad. Als deze operatie lukt, is er een enorm aantal huizen dat we op dezelfde manier kunnen renoveren.”

Bron: Stroomversnelling en Duurzaam Nieuws